Kérdése van? Hívjon minket! +36309535485

Achromat 5mm
Achromat 5mm
48 900 Ft

Achromat 5mm

The Funk Firm, audiophile és high-end lemezjátszók

A cég neve valószínűleg nem sokaknak mond valamit, ha azonban azt mondom, Pink Triangle, akkor bizonyára sokan felkapják a fejüket. Az önmagát „The Most Creative Analogue Company”-ként aposztrofáló The Funk Firm mögött ugyanis az az Arthur Khoubesserian és társa, Neal Jackson állnak, akik annak idején a Rózsaszínű Háromszög lemezjátszókért is „felelősek” voltak. A két cég között pedig nem lehet nem észrevenni a szembeötlő párhuzamokat; a furcsa formákat, az egyedi megoldásokat, a fura neveket és a színes alkatelemeket. Mindezek miatt annak idején a Pink Triangle termékeket is sokan hajlamosak voltak egyfajta divat készülékeknek beállítani, pedig jobban megnézve lényegében az egész analóg lemezjátszó iparágat átalakító komoly technológiai innovációk álltak mögöttük.
Amikor a Pink Triangle megkezdte a működését (1979), a különféle lemezjátszók még radikálisan különböztek egymástól, tulajdonképpen csak egyetlen közös tulajdonságuk volt – mindegyikük lejátszotta a hanglemezeket. A PT szerint azonban a mesterszalagoknak, amelyekről készültek csak egyetlenféle hangjuk volt, ezért ők arra törekedtek, hogy a fizika törvényeit és lehetőségeit maximálisan kihasználva a lehető legközelebb kerüljenek hozzá. Lényegében ugyanezzel a jelmondattal alakult meg 2005-ben a The Funk Firm is, hogy "A lehető legtöbbet hozza ki a zenei információkat tartalmazó apró groove-ból".
LSD ORANGE
Anno a PT kezdte el először a könnyű és merev alvázak használatát, amelyek nem voltak szimmetrikusak, aminek köszönhetően jóval kevésbé voltak hajlamosak a rezonanciára. A lemeztányérokon lévő különféle gumik és filcek helyett sokak rémületére kitalálták a "kemény" akril használatát, amely csökkentette a hangok színezettségét. A váltómotor helyett inkább az egyenáramú motort választották, hogy zökkenőmentes meghajtást biztosítsanak vele. A nagyobb hajtásstabilitás érdekében fordított csapágyat használtak. Az egész rendszert egy tömegközépponttal tervezték, amely pontosan egybeesett a gravitációs központtal. Ha most körülnézünk a mai modern lemezjátszók világában, úgy tűnik, mintha a Pink Triangle „szelleme” mindenütt ott lenne. Nem véletlen, hogy az egykori PT1 lemezjátszójuk, amit a kezdetektől egészen 1985-ig gyártottak a legendás Linn LP12 egyik legerősebb kihívója volt, noha az értékesítési versenyt rendre a skót nyerte. Mindenesetre az innovációt innovációra halmozó Pink Triangle komoly szerepet tölt be az analóg lemezjátszók fejlődésében és történetében, a Funk pedig ugyanezen az úton jár, ezért minden szempontból a PT szellemi örökösének számít. Emiatt a Funktól is egyedi megoldásokat, látványos kiviteli elemeket és persze vicces neveket kapunk, hiszen a Little Super Deck nevezetű lemezjátszójuk például LSD réztáblával fut.
48 900 Ft
Adatok
Cikkszám
fu101